ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ-Η ΣΦΙΓΓΑ;;

on

Το ιερό νησί της Σαμοθράκης είναι ένα από τα νησιά που έχει συνδεθεί με την λατρεία των Καβείριων θεών. Ένα από τα αξιοθέατά του που λίγοι γνωρίζουν είναι και αυτό που θα δείτε στην φωτό 1. Στον ορεινό όγκο της πρωτεύουσας του νησιού (Χώρα), απέναντι από το μεσαιωνικό κάστρο, φαντάζει το περίεργο και μυστηριώδες δημιούργημα, που άλλοι ονομάζουν δράκο, άλλοι σαύρα, άλλοι σφίγγα. Όπως κι αν το αποκαλέσουμε το ζητούμενο είναι ότι κανείς από την αρχαιολογική υπηρεσία και τις τοπικές αρχές δεν έχει δώσει στοιχεία για το εύρημα.

ΣΑΜΑΝ

Τι μπορεί άραγε να συμβολίζει; Κοιτάει ψηλά στον ουρανό του ιερού νησιού, σα να περιμένει την σωτηρία  και λύτρωση του, ή άραγε στέλνει το μήνυμα της προστασίας του χώρου; Είναι δημιούργημα της αρχαίας εποχής και κουλτούρας ή κάτι μεταγενέστερο; Η αίσθηση μου λέει ότι πρόκειται για δημιούργημα από την εποχή της ιερής λατρείας των Καβείρων. Από την εποχή που ανακαλύφθηκε η εξομολόγηση και η άφεση αμαρτιών με απώτερο σκοπό την εξιλέωση της ψυχής, σύμφωνα με την παράδοση των Καβείριων Μυστηρίων.Για όσους αποφασίσουν ποτέ να επισκεφτούν το Ιερό Νησί, παραθέτω και χάρτη με σχεδιασμένο τετράγωνο, επάνω στην περιοχή που βρίσκεται το μυστηριώδες πέτρινο γλυπτό(φωτό 2). Aυτό που δεν είναι γνωστο είναι ότι πισω από αυτό το αρχαιο τεχνούργημα βρίσκεται μία απο τις σπηλιές που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο. ‘Ισως από εκει να έβγαιναν οι Λιάπδες ….

 

ΣΑΜΑΝ2

Σήμερα οι ερευνητες ψάχνουν τα ευρήματα της Ιερής Θρησκείας,  που πρώτη δίδαξε στον κόσμο την έννοια της ισότητας και της μετάνοιας. Στα Καβείρια Μυστήρια συμμετείχαν άνδρες, γυναίκες, Έλληνες και μη, ακόμα και δούλοι της εποχής!  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η τοπική διάλεκτος περιέχει πάρα πολλές αρχαίες ελληνικές λέξεις και λιγότερες  τουρκικές. Λέγεται ακόμη ότι η διάλεκτος που αναπτύχθηκε μετά τον εκχριστιανισμό των κατοίκων περιέχει τις περισσότερες κατάρες από οποιαδήποτε άλλη .. Για τη διάλεκτο του νησιού σκοπεύουμε εν καιρώ να ανεβάσουμε και άρθρα σχετικά αλλά και κείμενο με οπτικοακουστικό υλικό ώστε να τη γνωρίσετε καλύτερα!

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s