Ο ΙΕΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΒΕΙΡΩΝ

Οι Κάβειροι συχνά, ήδη από την αρχαιότητα, ταυτίζονται και με τους “Μεγάλους Θεούς” των Μυστηρίων της Σαμοθράκης. Θεωρούνταν γενικώς κακοποιά πνεύματα, κακοί δαίμονες που από τα βάθη της γης και από το βυθό της μητέρας τους της θάλασσας εξακόντιζαν φωτιά και τράνταζαν τη γη. Σ’ αυτούς αποδίδονταν οι σεισμοί και οι πυρκαγιές. Επίσης ήταν κοντοί στο ύψος, είχαν μεγάλα γεννητικά όργανα και ήταν υπερφυσικά πνεύματα που εκπροσωπούσαν την υπόγεια φωτιά και τις μεταλλευτικές εργασίες. Ο Ηρόδοτος ισχυρίζεται πως ήταν γιοι του Ήφαιστου και πως του αντικαθιστούσαν τους χαλκουργούς Κύκλωπες. Πολλά πολλά χρόνια πριν αρχίσει η λατρεία των δαιμόνων αυτών, στη Σαμοθράκη, κατά τον κατακλυσμό οι Κάβειροι σώθηκαν εδώ, στο νησί, όπου και κατοίκησαν για πάντα.
12941127_1707959586147873_500427546_o
Την Κυριακή που μας πέρασε (03-04-16), πήραμε πάλι το δρόμο για το βουνό, στη βόρεια πλευρά αυτή τη φορά. Σε μια προσπάθεια ν’ ανακαλύψουμε τα μυστικά του, φτάσαμε μέχρι τις σπηλιές όπου ζούσαν οι Κάβειροι. Αυτές οι καταχθόνιες θεότητες την ημέρα κρύβονταν στις σκοτεινές σπηλιές, πολύ ψηλά πάνω από το φαράγγι της Πλατιάς, στις όχθες του ποταμού. Λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω από το σύμπλεγμα των σπηλαίων της περιοχής υπάρχει ο Ιερός Βράχος όπου μένουν για πάντα ανεξίτηλα τα σημάδια των Καβείρων. Στον ιερό αυτό βράχο έχει χαραχτεί με μια μυστικιστική γραφή που κανείς πλέον δεν μπορεί ν’ αποκρυπτογραφήσει η προσευχή των Καβείρων.
12953147_1707958916147940_1777528644_o
Εμείς με οδηγό τον Κ. Γιάννη Αντωνίου βρήκαμε αυτά τα μέρη και και εντυπωσιαστήκαμε με όσα είδαν τα μάτια μας, από αυτά τα ελάχιστα που διασώθηκαν από την βαναυσότητα του χρόνου, και την ορμή του ποταμού που το χειμώνα τα νερά του γλείφουν και παραμορφώνουν τα πετρώματα, παρασύροντας στα ορμητικά νερά τους μυστικά αιώνων. Οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι οι ιερείς των μυστηρίων, πολλές φορές έμεναν απομονωμένοι και πολύ μακριά από το Ιερό στο οποίο πήγαιναν μόνο κατά τη διάρκειά κάποιας μύησης, και μετά έφευγαν πάλι στα ησυχαστήρια τους. Υπάρχει λοιπόν πολύ μεγάλη πιθανότητα την περίοδο των “Καβειρίων” οι σπηλιές αυτές ν’ αποτελούσαν την κατοικία των ιερέων.
12959551_1707963192814179_572700963_o
Στις σπηλιές τα βράχια είναι λαξευμένα αλλά δεν έχει γίνει περαιτέρω έρευνα για την ανακάλυψη τυχόν τοιχογραφιών. Πάντως στην περιοχή υπήρχαν διάσπαρτες αποδείξεις ανθρώπινης παρέμβασης ερείπια τοιχοποιίας και ταφικές δομές. Το μονοπάτι για αυτό το μέρος δεν είναι ευδιάκριτο και υπάρχει κίνδυνος κάποιος που δεν γνωρίζει την περιοχή να χαθεί στο βουνό.
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s