ΣΤΗ ΚΛΕΙΔΩΣΗ

on

Σήμερα ας πάμε μία βόλτα στη κλείδωση!!
Περπατήσαμε το φαράγγι του Φονιά, περάσαμε τις πρώτες βάθρες και στα 270 μέτρα περίπου υψόμετρο μετά από 3 περίπου ώρες φτάσαμε στην Κλείδωση.
Για όσους δεν γνωρίζουν η Κλείδωση είναι ο μεγαλύτερος σε ύψος καταρράχτης του νησιού (μετά το κρεμαστό νερό, που αυτός όμως χύνεται κατευθείαν στη θάλασσα). Ο καταρράχτης αυτός έχει ύψος πάνω από 75 μέτρα, από τα οποία μόνο τα οκτώ ένατα είναι ορατά από το βράχο στον οποίο σταθήκαμε γιατί το νερό στρίβει κατά 90 μοίρες και βγαίνει από τον βράχο περίπου 8,5 μέτρα πιο κάτω από την αφετηρία του καταρράχτη.

ΚΛΕΘΔΩΣΗ4
Το όνομα Κλείδωση δεν οφείλεται φυσικά στο επιβλητικό του ύψος αλλά στη τοποθεσία στην οποία σχηματίζεται, εκεί που η μια πλευρά του βράχου συναντά την άλλη και σου δίνει την αίσθηση ότι το βουνό κλειδώνει καλά τα μυστικά του, κι εμφανίζεται αυτό το ανυπέρβλητο θέαμα, το ορμητικό νερό που κάνει τον βράχο απροσπέλαστο. ΚΛΕΙΔΩΣΗ2
Στον γυρισμό κόψαμε δρόμο και περάσαμε από τον προϊστορικό οικισμό όπου την πρώιμη εποχή του σιδήρου λατρευόταν η Εκάτη, θεότητα του κάτω κόσμου. ΚΛΕΙΔΩΣΗ5
Κατά την Ελληνική Μυθολογία η Εκάτη εμφανίζεται σαν χθόνια θεότητα. Από γλωσσολογικής άποψης το όνομά της φαίνεται ότι είναι ελληνικό και σχετίζεται πιθανώς με το επίθετο εκατηβόλος που αποδιδόταν στον Απόλλωνα. Υπάρχουν τίτλοι της όπως το άγγελος και το φωσφόρος. Με τον δεύτερο τίτλο πολλές φορές ονομάζεται «φορέας του φωτός»Η Εκάτη, θεά της μαγικής τέχνης στον κάτω κόσμο, ήταν το μοναδικό παιδί των Τιτάνων Πέρση και Αστερίας. Από τους γονείς της κληρονόμησε δυνάμεις πάνω στη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό. Βοήθησε τη θεά Δήμητρα στην αναζήτηση της Περσεφόνης και μετά την επανένωσή τους έγινε συνοδός της Περσεφόνης και σύντροφος του Άδη. Ήταν στενά συνδεδεμένη με τα Ελευσίνια μυστήρια.
Η Εκάτη συνήθως απεικονιζόταν σε σχέδια πάνω σε αγγεία κρατώντας 2 πυρσούς. Σε αγάλματα μερικές φορές απεικονιζόταν σε τριπλή μορφή. Άλλο όνομα με το οποίο ήταν γνωστή είναι Περσηίς.
Ένα σύντομο ταξίδι χιλιάδες χρόνια πριν. Ελπίζω να το απολαύσετε όσο κι εμείς!!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s