ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ “ΝΙΚΗ”

Το 2010, με πρωτοβουλία εφτά γυναικών, ιδρύθηκε στο νησί ο Συνεταιρισμός ΝΙΚΗ με σκοπό την προώθηση τοπικών προϊόντων και γεύσεων με ντόπιες πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς. Από τότε τα προϊόντα του Συνεταιρισμούς έχουν άρωμα και σφραγίδα Σαμοθράκης.

Δεν θα αναφερθώ στην ποιότητα των προϊόντων αλλά θα προκαλέσω και τους πιο δύσπιστους να τα δοκιμάσουν. -Γλυκά του κουταλιού και του ταψιού -Μαρμελάδες -Λικέρ -Βουτήματα -Παξιμάδια -Ζυμαρικά -Παραδοσιακές πίτες -Βότανα -Λάδι -Ελιές -Τσίπουρο -Κρασί -Σαπούνια -Κεριά και κηραλοιφές -Σπαθόλαδο -Χειροποιητα δώρα και πολλά πολλά άλλα, που θα σας ενθουσιάσουν. Το 2012 ο Συνεταιρισμός αύξησε τα μέλη του στις 10 γυναίκες, που με πολύ αγάπη για την παράδοση του νησιού αξιοποιούν καθημερινά τις παλιές συνταγές των γιαγιάδων τους δημιουργώντας για μας γευστικούς πειρασμούς.

ΝΙΚΗ3

Εγώ επισκέφθηκα το εργαστήρι όπου παρασκευάζονται όλες αυτές οι λιχουδιές κι αυτό στάθηκε αφορμή για να σας γράψω λίγα λόγια, γιατί πραγματικά με εντυπωσίασε η αρτιότητα του εργαστηρίου με υπερσύγχρονες υποδομές και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, η ζεστή φιλοξενία της κυρίας Πελαγίας Ακαμάτη (προέδρου του Συνεταιρισμού) και σίγουρα το γεγονός ότι οι γυναίκες της Παλαιόπολης βρήκαν τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσουν τους μοναδικούς θησαυρούς που απλόχερα μας προσφέρει η γη της Σαμοθράκης. Αυτή την εποχή στο εργαστήριο έχουν τη τιμητική τους κάθε λογής ζυμαρικά όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, από τα παραδοσιακά φλουμάρια (του ματσς) και τραχανά σε διάφορες γεύσεις και αποχρώσεις ανάλογα με τα λαχανικά (σπανάκι, πιπεριά Φλωρίνης, καρότο) μέχρι ζυμαρικά ζέας και ιταλικές βίδες. Το σημαντικό για μένα είναι πως στηρίζοντας τον Συνεταιρισμό, αγοράζοντας, πολύτιμα σε ποιότητα, αλλά φθηνά σε τιμή προϊόντα, παίρνουμε στο σπίτι μας όσο μακριά κι αν είναι γεύσεις και μυρωδιές από Σαμοθράκη, βοηθάμε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και δίνουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα για ν’ ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού. Ευχαριστούμε τις γυναίκες του Συνεταιρισμού για όσα κάνουν για την προβολή του τόπου μας, γιατί ένας τόπος προβάλλεται και μέσα από τα προϊόντα του, και κυρίως για την αγάπη που δείχνουν στην πλούσια τοπική παράδοση και το σεβασμό απέναντι στον ντόπιο και ξένο καταναλωτή. Σας παραθέτουμε και τα στοιχεία επικοινωνίας. Καλές δοκιμές!!! Ε.Σ.ΝΙΚΗ4

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s