ΚΑΑΤΝΑΔΕΣ ΚΙ ΧΟΥΜΑΤΑΑΔΕΣ

Καατνάδες κι Χουματάαδες : Μια παλιά αγαπημένη συνήθεια των Σαμοθρακιτών ήταν είναι και θα είναι το μάζεμα των σαλιγκαριών με τα πρωτοβρόχια. Τα κουσόργια που απολαμβάναμε τις διαδρομές μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τις πρώτες ψιχάλες μετατρέπονται σε εξαιρετικούς σαλιγκαρότοπους. Στη Σαμοθράκη τα σαλιγκάρια χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους, τους καατνάδες (μεγάλα σαλιγκάρια) και τους χωματάαδες (μικρά σαλιγκάρια), μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και είναι πεντανόστιμα, δεν είναι τυχαίο που στη Γαλλία θεωρούνται “γκουρμέ” αλλά κι εδώ δεν τα έχουμε του πεταματού. Παλιότερα τα μαγείρευαν με αγριοσέλινο (κφουσέελνου) ένα χόρτο που φύεται στη Σαμοθράκη στα περιβόλια και τρώγεται μόνο μαγειρεμένο με σαλιγκάρια. Οι παλιές νοικοκυρές το ξέρουν σίγουρα. Σήμερα γίνονται στιφάδο, με τα κρεμμυδάκια. Είναι πάρα πολύ γευστικά κι αποτελούν ένα διαφορετικό έδεσμα που σας προτείνω ανεπιφύλακτα για να ξεφεύγουμε που και που από τα συνηθισμένα. Δοκιμάστε τα.

Τα σαλιγκάρια είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, δρουν προληπτικά σε αλλεργίες, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος.Επιπροσθέτως, η σάρκα των σαλιγκαριών αποτελεί και σημαντική διαιτητική πηγή βιταμινών, αφού περιέχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη, μια υδροδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, με ευεργετική επίδραση στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα, που είναι σταθερή και ανθεκτική στη θερμότητα, τη μαγειρική και την αποθήκευση των τροφίμων.

Θεωρείται, επίσης, ότι πάρα πολλές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες των σαλιγκαριών για την παρασκευή διάφορων καλλυντικών.
ΣΑΛΙΑΚ
Το μαγείρεμα των σαλιγκαριών είναι πολύ εύκολη υπόθεση τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει η μάνα μου. Βέβαια αν δεν έχετε ξαναμπεί σε κουζίνα μην το επιχειρήσετε γιατί δεν μπορώ να εγγυηθώ για το αποτέλεσμα. Αφού μαζέψου με τα σαλιγκάρια, τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα για τρεις μέρες με αλεύρι και με μια μεγάλη πέτρα στο καπάκι αν δεν θέλουμε να ξεχυθούν στο σπίτι και να τα μαζεύουμε την άλλη μέρα από τα πλακάκια της κουζίνας. Όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε τα ξεπλένουμε καλά καλά με άφθονο νερό και τα βράζουμε στη χύτρα για μισή ώρα τουλάχιστον τρεις φορές για να καθαρίσουν. Στην τέταρτη βράση κρατάμε το ζουμί. Έπειτα σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε κρεμμύδι με καυκαλήθρες (ή όπως παλιότερα κουφοσέλινα) και φύλλα δάφνης. Στη συνέχεια βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά καλά σε σιγανή φωτιά. Μετά από δέκα περίπου λεπτά προσθέτουμε και τον ζωμό πού ‘χουμε κρατήσει από την τελευταία βράση ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει 40 με 50 λεπτά, όταν το φαγητό χυλώσει είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και καλή μας όρεξη. Για τη συνταγή αυτή ευχαριστούμε πολύ τη μητέρα μου, Γαρυφαλλιά Στεργίου.
Ε.Σ.
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s