Ο ΚΟΥΚΟΣ

on
Θα σας πάω τώρα βόλτα, στα παιδικά μου χρόνια. Τότε που ήμασταν πιτσιρίκια και γυρίζαμε τη Χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη. Η Χώρα βρίσκεται πάνω σε μια κρυφή πλαγιά, στο ύψωμα «Κούκος» και δεν διακρίνεται από τη θάλασσα για προστασία από τους πειρατές, που παλιότερα πολιορκούσαν το νησί αναζητώντας τη μυστυριώδη λεία τους. Στο ιστορικό ύψωμα του Κούκου βρέθηκα λοιπόν σήμερα και τις αναμνήσεις μου θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Καταρχάς ιστορικό γιατί στον Κούκο και απέναντι στο Βρυχό ταμπουρώθηκαν τότε (1821) οι παππούδες των παππούδων μας προκειμένου να εμποδίσουν τους Τούρκους να εισβάλουν στη Χώρα, τα γεγονότα αυτά τα έχει καταγράψει η ιστορία.
κουκος2
Εγώ με χαρά είδα το πευκοδάσος που αγκαλιάζει τη Χώρα, που είχε καεί πριν αρκετά χρόνια στο σημείο αυτό, πιο ζωντανό από ποτέ. Χιλιάδες μικρά δεντράκια έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο ύψος σε λίγα χρόνια δεν θα μαρτυρά τίποτα εκείνες τις οδυνηρές στιγμές που περάσαμε τότε, με τη φωτιά που απείλησε σχεδόν ολόκληρη τη Χώρα. Το δάσος αυτό βέβαια, χρειάζεται αραίωση, για να μπορέσει ν’αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παλιά θυμάμαι ανεβαίναμε στον Κούκο, κάτω από τη παχιά σκιά των πεύκων πάνω σ’ένα ατελείωτο στρώμα ξερών πευκοβελόνων, τώρα υπάρχει ένας υποτυπώδης δρόμος σαν αντιπυρική ζώνη.
κουκος3
Η θέα είναι σχεδόν πανοραμική , από τη μία πλευρά βλέπεις τ’ Αλώνια μέχρι τον κάμπο και τη θάλασσα, κι από την άλλη τη Χώρα μέχρι τον Κατσαμπά και πάλι θάλασσα. Το δάσος με τα πεύκα θυμίζει παραμυθένιο τόπο συνάντησης ξωτικών και νεράιδων και ποιός ξέρει ;; Ίσως τα βράδια στήνουν το χωρό τους κάτω από το Φεγγάρι !!
Ε.Σ.
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s