ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ -Η ΡΙΓΑΝΗ-

on

Στον ευλογημένο τόπο του νησιού της Σαμοθράκης φύονται και πολλαπλασιάζονται αρκετά αρωματικά φυτά και μάλιστα είδη αυτών σπάνια και ιδιαίτερα δυνατά σε άρωμα και ποιότητα. Ένα από τα πιό γνωστά αρωματικά φυτά της χώρας μας είναι η ρίγανη. Η Ελληνική ρίγανη (Greek Oregano) είναι φυτό πολυετές και ποώδες και  η ποιότητα της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με κυριότερη (γνωστή φαρμακευτικά) δραστική ουσία την καρβακρόλη. Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές.Στη Σαμοθράκη βρίσκουμε την άγρια ρίγανη η οποία ανήκει στο είδος origanum vulgarem hirtu .Σύμφωνα με πληροφορίες της Γεωπονικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη κατατάσσεται σε ένα υποείδος που υπάρχει μόνο στο νησί μας και στο Άγιο όρος και  θεωρείται από τα ανώτερα ποιοτικά φυτά όσον αφορά τη περιεκτικότητά τους σε αιθέριο έλαιο.

320px-Illustration_Origanum_vulgare0

Η ρίγανη, το όνομα της οποίας προέρχεται από τις λέξεις «όρος» και «γάνος» (λαμπρότητα) και σημαίνει το φυτό που λαμπρύνει το βουνό, δεν είναι ένα είδος που συναντάται αποκλειστικά και μόνο στον Ελλαδικό χώρο. Περίπου το 75% των ειδών του γένους Oregano βρίσκονται αποκλειστικά στην ανατολική μεσόγειο θάλασσα και μόνο μερικά βρίσκονται στην δυτική. Επιπροσθέτως τα περισσότερα είδη εντοπίζονται σε μικρές περιοχές: το 70% περίπου των ειδών ενδημούν σε ένα νησί ή σε ένα βουνό. Το Origanum vulgare εξαπλώνεται τόσο στην μεσογειακή λεκάνη όσο και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης, της Σιβηρίας , του Ιράν και άλλες.

Οι χρήσεις της πολλές , από την πιό γνωστή σαν προσθήκη στο φαγητό , μέχρι τη χρήση της φαρμακευτικά . Το αιθέριο έλαιο της είναι μοναδικό και πολύτιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρουσιάζει εξαιρετική αντιβιοτική , αντιβακτηριδιακή δράση και είναι το μόνο “φάρμακο” που δεν συνηθίζει ο οργανισμός. Καταπολεμά με μεγάλη επιτυχία τις περισσότερες ασθένειες και συμβάλλει στην διατήρηση ενός γερού ανοσοποιητικού .Στο αιθέριο έλαιο της ρίγανης και κυρίως στην καρβακρόλη είναι που αποδίδονται οι παρακάτω βιολογικές δράσεις: αντιαθηροσκληροτική, αλλεργιογόνος, αναισθητική, αντιαλτσχάιμερ, αντιδιουριτική, αντιβακτηριδιακή, αντισηπτική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική, αντισπασμοδική, εντεροχαλαρωτική, αρωματική, μυκητοκτόνος, νηματοδοκτόνος, αντιρευματική κ.α.

Το βρίσκουμε άφθονο στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες και όσοι από τους επισκέπτες μας μπαίνουν στο πειρασμό να πάρουν λίγο μαζί τους ας υπενθυμίσουμε , δεν το ξεριζώνουμε ποτέ!! Κόβουμε από πάνω και αφήνουμε το φυτό να ξανακάνει το κύκλο του ,έτσι ώστε να το χαρούμε και στην επόμενη επίσκεψή μας !

πηγές: ρίγανη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s