ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ-ΚΦΟΠΙΤΟΥΟΥ

on

Μια βόλτα στου Κφόπειτουου (Κουφόπετρο – το μέρος όπου οι πέτρες είναι κούφιες) και θα πειστείτε ότι το μέρος αυτό παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων.

ΚΦΟΠΕΙΤΟΥΟΥ2

Λίγο πιο έξω από τη χώρα πάνω απ’ τα Αλώνια υπάρχει ένα μέρος μαγευτικό ανάμεσα στους μπαξέδες όπου πελώριοι βράχοι (αγκαθοί) ξεφυτρώνουν στη μέση του πουθενά λες και κάποιο αόρατο χέρι τους έχει τοποθετήσει με τέχνη εκεί. Πρόκειται για ένα μνημείο σπάνιας φυσικής ομορφιάς με θέα στο Θρακικό πέλαγος και στο βάθος αχνοφαίνονται οι απόκρημνες κορυφές του Αγίου’Ορους.

ΚΦΟΠΕΙΤΟΥΟΥ6

Εκτός όμως απο την φυσική και γεωλογική ομορφιά το μέρος αυτό έχει και  μεγάλη ιστορική  σημασία. Οι πρώιμοι προϊστορικοί οικισμοί που είχαν αναπτυχθεί γύρω από τη Χώρα (γύρω στο 3000 π.χ.) βρήκαν στο χώρο αυτό ένα μέρος Ιερό. Λάξευαν τους πελώριους βράχους, που ήταν διάσπαρτοι, και τους μετέτρεπαν σε χώρους λατρεία των Θεών τους. Σε πολλούς απ‘ αυτούς ακόμη υπάρχουν οι οπές στο πάνω μέρος, τις οποίες γέμιζαν με νερό και χρησιμοποιούνταν για την κάθαρση των ψυχών. Ο μεγάλος βράχος που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του Ιερού χρησιμοποιούνταν (πιθανότατα) ως βωμός. Λίγο πιο κάτω υπάρχει το Ιερό Αλώνι όπου οι βράχοι αποτελούσαν μέρος ταφικών κτισμάτων με οπές πάλι στη κορυφή για τον εξαγνισμό των ψυχών των νεκρών.

ΚΦΟΠΕΙΤΟΥΟΥ5

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ. Ιωάννη Αντωνίου.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s