ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Εδώ πάνω σώθηκαν, οι Κάβειροι, σύμφωνα με το μύθο του κατακλυσμού της Σαμοθράκης, που είναι Παραλλαγή του πανελλήνιου μύθου του κατακλυσμού σύμφωνα με τον οποίο σώθηκαν μόνο ο Δευκαλίων και η Πύρρα. Γύρω στο 700 π.χ. που εγκαταστάθηκαν στο νησί οι οι Αιολείς και αναμειγνυόμενοι “ειρηνικά” με τους προελληνικούς ντόπιους πληθυσμούς ίδρυσαν την έδρα τους στη σημερινή Παλιάπολη και καθιέρωσαν τη χρήση του ονόματος Σαμοθράκη για την πόλη-κράτος τους. Το νησί γνωρίζει γρήγορα μεγάλη ανάπτυξη, και στις αρχές του 5ου αιώνα π.χ. κατέχει επιπλέον μια σειρά οχυρά- τα χαρακτηριζόμενα από τον Ηρόδοτο ως “Σαμοθρηίκια τείχέα” στην απέναντι θρακική παραλία ως τη Μαρώνεια, προσφέροντας στους Σαμοθρακίτες αρχικά τον έλεγχο των Δαρδανελίων κι έπειτα τη δυνατότητα ναυπήγησης στόλου. Η σύσταση της Α Αθηναϊκής συμμαχίας υποβιβάζει τη Σαμοθράκη σε μια ανίσχυρη πόλη. Η λήξη του Πελοποννησιακού πολέμου τη βρίσκει στα χέρια των Σπαρτιατών αλλά τον 4ο αιώνα συγκαταλέγεται πάλι στα μέλη της Β Αθηναϊκής συμμαχίας. Παρά το γεγονός ότι η Σαμοθράκη ως πόλη – κράτος ήταν καταδικασμένη λόγω της στρατηγικής της θέσης να συνιστά ναυτική βάση της εκάστοτε κρατούσας δύναμης, ( των Αθηναίων, των Σπαρτιατών, των Μακεδόνων, του Λυσίμαχου, των Πτολεμαίων, των Σελευκίδες κτλ.) κατάσταση που επέβαλε οικονομική καταπόνηση αλλά και στέρηση ανεξαρτησίας, εντούτοις απέκτησε παγκόσμια φήμη για αιώνες κι έγινε ευρύτερα γνωστή ως έδρα της μυστηριακής λατρείας των Μεγάλων Θεών των Καβείρων.

1

Οι Μακεδόνες βασιλείς από τον Φίλιππο το Β΄καθώς και οι διάδοχοι του Μ. Αλεξάνδρου τρέφουν βαθύτατο σεβασμό για τα Καβείρια Μυστήρια και εξωραΐζουν το Ιερό με λαμπρές οικοδομές και αναθήματα.
Στη ρωμαϊκή περίοδο η Σαμοθράκη είναι ελεύθερη, το νησί θεωρείται ιερό και το Τέμενος των Μεγάλων Θεών άσυλο.
Από τη Σαμοθράκη περνά το φθινόπωρο του 50 μ.χ. ο Απόστολος Παύλος ταξιδεύοντας προς τους Φιλίππους της Μακεδονίας. Το 1430 αρχίζει στο νησί η κυριαρχία των Γατελούζων οπότε χτίζονται και οι Πύργοι της Παλιάπολης, του Φονιά, και το Κάστρο της Χώρας. Ακολουθεί η σκοτεινή περίοδος της τουρκοκρατίας και το 1912 το νησί ελευθερώνεται οριστικά.

4
Σήμερα η Παλιάπολη είναι ένας μικρός τουριστικός οικισμός με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, αλλά διαθέτει έναν τεράστιο αρχαιοελληνικό και βυζαντινό πλούτο, που σας περιμένει να το επισκεφθείτε στο Αρχαιοελληνικό Μουσείο , στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και φυσικά στους Πύργους των Γατελούζων με την πανοραμική θέα, που αγέρωχα εδώ και 6 περίπου αιώνες αγναντεύουν το Θρακικό Πέλαγος.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s